"το ερασιτεχνιλίκι" , "η ρετσινιά" του νεοέλληνα

Ερασιτέχνες παντού,
ερασιτέχνες αθλητές "αρματωμένοι" με χρονόμετρα, ειδικά spikes κ.α
ερασιτέχνες πολιτικοί χρίζονται δικηγόροι,ιατροί,ηθοποιοί κ.α μη σχετικοί με την πολιτική σπουδή.
Ερασιτέχνες γονείς με νταντάδες , ολοήμερα "φυλακτήρια"σχολεία,προς αναζήτηση διευρυμένων κατασκηνωτικών περιόδων!
Ερασιτέχνες γραφιάδες που στόχο έχουν να ξεχωρίσουν με τον "ιδιαίτερο " λόγο τους και όχι να αφυπνίσουν , να μορφώσουν , να συμβουλέψουν , να παιδέψουν γενικότερα.
Ερασιτέχνες γιατροί ,που δίνουνε τον όρκο μονάχα για να βγάλουνε αναμνηστική φωτογραφία τη στιγμή της ορκομωσίας - αυτοί οι ίδιοι φέρουνε τη σκέψη : λές και υπάρχει κάποιος που πιστεύει σε όρκους!
Ερασιτέχνες άνθρωποι ,που ούτε κοιτάζουν προς τα πάνω (άνω θρώσκω) παρά μονάχα ψάχνουνε στο πάτωμα να βρούν νομίσματα - τόσο μεγάλη όμως γίνεται αυτή τους η συνήθεια που αλλάζει σε ανάγκη - μα αν τυχόν και απαντήσουνε συνάνθρωπο στο χώμα να σφαδάζει απο πόνο, θα τον παραμερίσουνε μηπως τυχόν το σώμα του τους κρύβει τα νομίσματα!
Ερασιτέχνες όλοι εμείς που προσπαθούμε να κρύψουμε τη γύμνια μας πίσω απο τις ταμπέλες και τους τίτλους ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Αν ποτέ καταλάβουμε το μέγεθος της ευθύνης των τίτλων που επιλέγουμε ίσως μάθουμε να τους τιμούμε καθώς πρέπει-ξεκινώντας πάνω απ'όλα να είμαστε άνθρωποι και όχι ερασιτέχνες του ονοματός μας.

2 σχόλια:

kanivallos είπε...

Παρεπιπτόντως η έννοια ερασιτέχνης για μένα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τον επαγγελματία.
Ο εραστής της τέχνης ποιεί αυτό που τον ευχαριστεί, συμβάλλοντας τις περισσότερες φορές μάλιστα και οικονομικά, ο επαγγελματίας¨"αναγκάζεται" να ποιεί αυτό που κάνει λόγω εξαρτημένης εργασίας-οικονομίας.

Ψιλοάσχετο με τη φιλοσοφία της ανάρτησης αλλά ήθελα να τονίσω τη διαφορά.

Alex είπε...

θα συμφωνήσω , με τη διαφορά όμως πως η υπαρξη του ενός -όρου - δεν αναιρεί τη βαρυσήμαντη ανάγκη ύπαρξης του άλλου.Το θέμα των ορίων αναμεσά τους είναι που δεν θα πρέπει να μένει αδιευκρίνηστο.