νοεί-ματα

                                                               photo

Μένουμε μ'εκείνες τις πιθανότητες που γεννά το μυαλό μας με τα λίγα που γνωρίζει και τις παντρεύουμε ενίοτε με τις αντίστοιχες των άλλων ενώ ταυτόχρονα επιχειρούμε να αποδείξουμε ότι ο δικός μας νούς γεννά περσότερα απ'των άλλων.Το πάντρεμα των πιθανοτήτων δε φέρει πάντοτε το επιθυμητό διότι και με τούτο πειραματιζόμαστε -υπάρχει πάντα το "λιγότερο επιθυμητό", το "περισσότερο επιθυμητο" κ.ο.κ (μέχρι να αποκτήσουμε το πλέον επιθυμητό στη σειρά προτεραιοτητός μας , έχουμε κάνει εκ νέου διαβάθμηση και τούτο το όρισμα τέλος δεν έχει).
Ο κορεσμός έρχεται μονάχα όταν το κορμί μας ζαρώσει τόσο που δε θα βλεπόμαστε πια και τότε λέμε: αρκετά εγώ με τις πιθανότητες ,κατάφερα πολλά και τώρα πια η πείρα μου είναι το μείζον απόκτημα και τόσο σπουδαίο ώστε να πρέπει  να το μεταδώσω (μπούρδες!).
 όλο στην αρχή βρισκόμαστε , ένα tabula rasa που το γεμίζουμε με σκουπίδια πολλαπλής χρήσεως.
Η γνώση που λαμβάνουμε είναι αναπαραγωγή της γνώσης πρότερων γνώσεων με κύριο στόχο την αποκάλυψη της μιας και μόνης αλήθειας - μα πως γίνεται να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις με το στόμα μας γεμάτο υπολείματα τροφών ?
Γενναίες οι βλέψεις μας  για το σακί με κόκκαλα που κουβαλάμε μαζί με την αβεβαιότητα που μας κληροδότησε το σαρκίο μας για τη ζωή και το θάνατο μας (ένα "εν οίδα" όπου το "εν" συνήθως το παραλείπουμε).
Αυτό που ξέρουμε ταλαντεύεται ανάμεσα σε 24 γράμματα τα οποία μπερδεύουμε σας τραπουλόχαρτα και με αυτά φτιάχνουμε νόμους, κανόνες,ορίσματα,αμαρτίες , αρχές,εικόνες,ιστορίες,εχθρούς,πολέμους κ.α
Ο πόλεμος γεννάται απο τα 24 γράμματα , όμως αρκούν 4 για να ορμήξουν οι αντίπαλοι..
Να ! τέτοιοι είμαστε!
Και για το φόβο, τι να πει κανείς για το φόβο  μας , αυτός μας άγει και μας φέρει, μας γεννάει και μας πεθαίνει, μας ανασταίνει και μας απειλεί.Ο φόβος είναι ο κανονιστής της ζωής μας , κι'εκεί πάνω στους κανόνες έρχονται οι ήδη χρεωκοπημένοι (αυτοί που έχουν χάσει ότι δε θα κερδίζανε λόγω της προσποιησής τους-προσποιούνται Αγνωστικισμό διότι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κουβαλάνε κάτι περσότερο απο σάρκα, κόκκαλα και αίμα), ξέρουν δήθεν πως να επιβάλλονται με μαεστρία περίσσια στο φόβο τον άγνωστο.Κι'εμείς εκεί θα σταθούμε εμβρόντητοι δίχως να μπορούμε να επιλέξουμε αν θα τους πιστέψουμε ή όχι , ώσπου κάποιοι απο μας θα τους πιστέψουν...και κάπως έτσι ξεκινάμε να κατρακυλάμε άλλος απο εδώ και άλλος απο κει σε ανηφοροκατήφορους που  εμεις οι ίδιοι φτιάξαμε τάχα να μας διευκολύνουν χωρίς να λόγίζουμε πως έτσι ογκώδης που είμαστε δε θα μπορούσαμε ποτέ την ανηφόρα.
Φτάνουμε λοιπόν να προσδοκούμε ένα τέλος διαφορετικό απο αυτό που ο φόβος μας προσδιορίζει,
προσδοκούμε μια τρόπον τινά "θανατογέννεση"...
Δυστυχώς οι εικόνες που έχω στο μυαλό μου , στη φαντασία μου και στο οπτικό μου πεδίο δε φτάνουν για να προσδιορίσουν επαρκώς τη βαθυτέρα επιθυμία μου καθώς η άβυσσος που κείται μέσα μου δεν έχει χρώμα , εικόνα και οσμή και 
όσα ξέρω να λέω είναι μονάχα συνδυασμός των 24 γραμμάτων της αλφαβήτου.


4 σχόλια:

M είπε...

Καλημέρα Alex,

Άγγιξες ένα από τα αγαπημένα μου θέματα. Δεν γνωρίζω αρκετά επ' αυτού αλλά κάπου άκουσα ότι πριν τη δημιουργία της γλώσσας οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με την έκτη αίσθηση. Με τη δημιουργία της γλώσσας έχασαν σιγά σιγά αυτή την ικανότητα ενώ παράλληλα άρχισαν να λένε ψέμματα, να κρύβουν τις σκέψεις τους προς όφελός τους κλπ. Η γλώσσα επέφερε λοιπόν την πτώση. Η ανακύκλωση της γνώσης είναι πλέον μια αναγκαιότητα και για κάθε έναν από εμάς η γνώση οφείλει να αναπαράγεται.
Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είχες στο νου σου αλλά επειδή σαν θέμα με "προκαλεί" θα χαρώ να διαβάσω και άλλες απόψεις.

Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Alex είπε...

καλημέρα "ΕM" !
Ως γνωστόν , όσο περισσότερο διευκολύνεις τη σκέψη κάποιου με το να του παρέχεις έτοιμες παραδοχές , βοηθάς στη λιγότερη δυνατή δραστηριότητα του νού του...και όταν ο νούς φτωχαίνει η γλώσσα παραμορφώνεται και η ποθητή εξέλιξη όνειρο των λίγων..
συμφωνούμε άρα !

negentropist είπε...

Μόνο συνδυασμός των 24 γραμμάτων της αλφαβήτου ?

Δε νομίζω καλή μου Αλεξία .. το ανθρώπινο μυαλό είναι ικανό γιά απίστευτα πράγματα όσο αφορά την ομορφιά, την γνώση αλλά και τον ελεύθερο στοχασμό!

Emmy για .. πάντα !

Kαλό σ/κ !!

:)

Alex είπε...

Σταύρο , λέω πως άλλο ο νούς και άλλο η γλώσσα , τούτα σπανίως παντρεύονται αρμονικά (λέω σπανίως , δε λέω ποτέ) :)))