Παραπλεύρως ελπιδοπωλείον


Είχα μείνει στην αρχική μου εντύπωση πρωτίστως σχηματιζόμενη (και υιοθετούμενη υπό τη μορφή αδιαμφισβήτητου αξιώματος ), ότι αυτό που ζούμε καλείται : παράδεισος ή κόλαση.Οι προσπάθειες και οι ανταγωνισμοί για την απόδοση του ακριβέστερου περιεχομένου των δυο αυτών αντίπαλων χωροχρονοορισμάτων έδιναν και έπαιρναν συμπαρασύροντας στο χορό τους και έννοιες άλλες υποτάσσοντάς τες στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο : εγώ καλός - εσύ κακός , εγώ φτωχός-εσύ πνευματικά στερητικός ,εγώ όμορφος-εσύ ψυχικά άσχημος..…
Η έδρα ωστόσο της κολάσεως μεταβαλλόμενη ,άλλοτε εντοπίζεται στις φυλακές (όπου και ευρίσκονται οι περισσότεροι εκπρόσωποι της) , άλλοτε στις σθεναρές ψυχές των ανθρωποφάγων φυλών, άλλοτε στους κακόφημους δρόμους όπου γίνονται τα παζαρέματα του φτηνού κολασμένου αγοραίου έρωτα , αλλά και στο σπίτι του κακού γείτονα που δε συμμορφώνεται με τους κανόνες του κοινωνικού συμβολαίου , της δημοκρατίας (των πολλών) και της χριστιανικής αγάπης…
Το ίδιο και ο παράδεισος , ποτέ δεν είχε μόνιμη έδρα δηλωθείσα και χαρτογραφηθείσα..
Πάνω στην υπαρξιακή μας απελπισία επινοήσαμε ένα ακόμη όρισμα εν τω μέσω των επιλογών μας , τη λέξη «Ελπίδα» !
Ελπίζουμε να πάμε στον παράδεισο , όπως επίσης ελπίζουμε ο παράδεισος να εδρεύει σε οπτικά απολαυστικούς τόπους ψυχικής ανάτασης. Αν ωστόσο έχουμε την ατυχία της απέλασης εις το πυρ της κολάσεως , τότε ελπίζουμε πάλι πως η κόλαση θα είναι κάτι διαφορετικό από χώρους φρίκης σατυροπροσώπων με αιχμηρές τρίαινες και ζεματιστά λουτρά, που μόνο που τα σκέφτεσαι η σάρκα σου καίγεται….
Όμως ...
αντί να ελπίζουμε ..
ας προσπαθήσουμε επιτέλους να νικήσουμε το φόβο μιας επερχόμενης τιμωρίας και να πάψουμε να αναζητούμε τον εξαγνισμό (των πράξεων μας) σε ελπιδοπωλεία και να φροντίζουμε να τις εκτελούμε με σκεπτικισμό γιατί ο φόβος γεννάει εχθρούς , η καχυποψία τους γαλουχεί και το μίσος δεν είναι παρά όξινη τροφή της υποστάσεως μας με ουδεμία όμως χρησιμότητα.

the photo here 

10 σχόλια:

vague είπε...

Είχα ακούσει ένα πολύ ωραίο που έλεγε: Το να μισείς κάποιον (ή το να μη συγχωρείς - δε θυμάμαι) είναι σα να περιμένεις ότι θα βλάψεις κάποιον πίνοντας εσύ ο ίδιος δηλητήριο.

Όσο για την ελπίδα, όταν μπλέκομαι στα δίχτυα της σκέφτομαι ότι είναι μάλλον ένα ανθρώπινο εφεύρημα που αντικαθιστά τη δράση των απανταχού δειλών.

negentropist είπε...

H εΛπίδα είναι λΕπίδα σε τελική ανάλυση :)

Όσο αφορά τον παράδεισο και την κόλαση .. είναι ΕΔΩ .. απλά τους κουβαλάμε μέσα μας και τους στήνουμε μπροστά μας !

Phil Collins - Another Day In Paradise


Γεια σου Αλεξία

:)

Thomas Bussiere είπε...

Nice photo! Hope all is well with you.

Alex είπε...

riski, με αυταπάτες και εικασίες τρεφόμεθα ενίοτε...
Σταύρο, απ'όλους τους "Παραδείσους" προτιμώ αυτόν του Phill Collins και φροντίζω να του δίδω συνεχώς την πρωτοκαθεδρία !!
Thomas ,thanks for passing by :-)! im almost well (i haven't run for two weeks cause of my dummy problem but tommorow i'll live it behind and i'll run again!!)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ναι, αλλά «ο φόβος φυλάει τα έρμα»!

Alex είπε...

αγαπητέ Άσκαρ ,μια άλλη παροιμία λέει : ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται !..βρές μου εσύ τώρα κάποιον που να μην έχει "φάει βρόχα"...άρα προς τι ο φόβος ????

cloudsinthemirror είπε...

Πες τα, να τα βγάλεις από μέσα σου. Κάπου, αν μου επιτρέπεις, ο λόγος σου γίνεται υπερλεπτομερειακός και κολλώδης.

Alex είπε...

clouds , μπήκες κάπως "άτσαλα" !
Και βεβαίως μπορείς να διαφωνείς όσο θέλεις!
πάντως σου ανταποδίδω την ευχή : "Πες τα να τα βγάλεις απο μέσα σου"

Νimertis είπε...

αν ως ελπιδοπωλεία φίλη Αλεξ εννοείς τις θρησκείες -και όχι το εκκλησιαστικό γεγονός φαντάζομαι - τότε ο πυρήνας αυτός έχει νομίζω γειτνίαση με έναν ακόμη... της πλήρους αποστασιοποίησης... είναι το άκρο στο οποίο ίσως έφταναν οι Στωικοί... η πλήρης απάθεια... αφού τίποτα δεν προσβάλει την αθάνατη ψυχή μου, όλα τα άλλα είναι ασήμαντα... στον κόσμο της Μάγια, καθώς θα έλεγαν και οι φίλοι μας εξ ανατολής... όμως, το πεδίο δράσης είναι ναρκοπέδιο Αλεξ... θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή... έτσι δεν είναι;
ανέπτυξες τη σκέψη σου με στερεότητα και με το μοναδικό σου ύφος... ανάμεσα σε 10 χιλιάδες γραπτά, το δικό σου ξεχωρίζει...
έχεις την προσωπική σου γλώσσα... μεγάλη αυτή η κατάκτηση... κάποιοι δεν το κατάφεραν ποτέ!
Στη διαλεκτική Κόλασης - Παραδείσου πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι βασίζεται όλη η θεολογία και όλη η ανθρωπολογία μας... ως ένα βαθμό βέβαια...
ώσπου κάποιοι μας μίλησαν για το εσωτερικό σύμπαν... που περιέχει τα πάντα...
να'σαι καλά!

Alex είπε...

nimerti ,σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια (τι περισσότερο να περιμένει κάποιος που αγαπά τη γραφή απ'το να ξεχωρίζει κανείς το λόγο του !!)
Δεν πιστεύω οτι υπάρχει κάτι λάθος στη θεολογία , δεν έχω άλλοστε τη δυνατότητα και το δικαίωμα ως αδαής να κρίνω αυτή(την επιστήμη), αλλά λέω και ασπάζομαι πως λάθος είναι η μετάφραση αυτής(όταν γίνεται απο εξίσου αδαείς )που αγγίζει τα όρια της παράφρασης.